Alsz (sales) professional ben je vaak aan het presenteren. Het overbrengen van jouw boodschap is immers een belangrijk onderdeel van jouw werk. Daarom is het van belang dat je goed en professioneel kunt presenteren. Maar hoe presenteer je een goede presentatie? Wat voor soort presentaties zijn er? En wat zijn presentatie vaardigheden? Dit zijn allemaal vragen die omtrent dit onderwerp op kunnen komen. Om je te helpen bij het geven van professionele presentaties geven we antwoord op deze vragen en geven we je tips om je presentatievaardigheden te verbeteren.
Inhoud:
Voor we het gaan hebben over hoe je een professionele presentatie geeft, hebben we het over de soorten presentaties waarmee je te maken kunt krijgen. Een presentatie kan namelijk voor een zaal van 500 personen plaatsvinden, maar het kan net zo goed in een 1-op-1 situatie zijn. Het type presentatie en jouw publiek is van invloed op de manier waarop je het beste kunt presenteren. Een aantal belangrijke vormen van presentaties zijn:
Zoals je ziet zijn er veel verschillende vormen van presentaties. Een korte pitch is iets heel anders dan een uitgebreide lezing en een presentatie waarbij je informeel voor collega’s staat, heeft een compleet ander doel dan een verkooppresentatie bij een potentiële klant. Daarom is het bij het geven van een presentatie altijd belangrijk om je bewust te zijn van om welk type presentatie het gaat en met welk doel je de presentatie geeft.
Nu je weet welke soorten presentaties er allemaal zijn, is het tijd om de vraag ‘Hoe geef je een professionele presentatie?’ te gaan beantwoorden. Helaas is hier niet maar één antwoord op te geven. Elke presentatie vraagt namelijk een eigen aanpak. Wel kunnen we een aantal voorbeelden en tips geven, waarmee jij elke presentatie sterker maakt.
Elk type presentatie heeft een eigen doel. Dit kan zijn je publiek vermaken, iets verkopen of informatie verschaffen. Tijdens een goede presentatie moet je dit doel altijd voor ogen houden. Als je weet wat jouw doel is, kun je jouw presentatie hier namelijk op afstemmen. De opbouw van jouw presentatie, maar ook de informatie die je tijdens je presentatie deelt, moeten allemaal bijdragen aan het behalen van het doel.
Om je doel te behalen, is het ook belangrijk dat je rekening houdt met jouw publiek. Bedenk wie er naar jouw presentatie luisteren. Zijn het andere professionals, die al veel over jouw vakgebied weten? Dan kun je vakjargon gebruiken en hoef je basisprincipes niet meer uit te leggen. Probeer je echter iets te verkopen aan iemand die weinig verstand heeft van jouw branche? Een duidelijke uitleg over basisprincipes kan dan juist enorm waardevol zijn.
Het klinkt misschien een beetje als een open deur, maar een goede opbouw is enorm belangrijk tijdens een presentatie. Een sterk begin, een duidelijke kern en een krachtig einde maken een presentatie veel succesvoller. In de inleiding wil je de aandacht van jouw publiek grijpen, tijdens de kern zet je jouw boodschap uiteen en aan het einde vat je de belangrijkste informatie nog even samen. Er zijn ook andere formats mogelijk, maar als je het presenteren nog lastig vindt, kan juist de klassieke opbouw je vaak enorm helpen.
Geef je een langere presentatie? Dan kan het lastig zijn om de aandacht van je publiek vast te houden. Dit is op te lossen door gebruik te maken van storytelling. Giet jouw presentatie in een boeiende verhaalvorm. Activeer de nieuwsgierigheid en de leergierigheid van jouw publiek. Verhaaltechnieken zoals een cliffhanger of een plottwist kunnen je hierbij helpen. Begin in je inleiding bijvoorbeeld met een verhaal, ga daarna over op wat informatie die je wilt delen, waarna je meer richting het einde de clou van het verhaal onthult. Mensen houden ervan als de presentatie een cirkel beschrijft, dus dat het einde aansluit op het begin.
Visuele hulpmiddelen kunnen jouw presentatie veel kracht bijzetten. Dit kan een Powerpoint of Prezi zijn, maar ook het slim inzetten van bijvoorbeeld video’s of foto’s kan helpen. Deze hulpmiddelen helpen niet alleen om de aandacht van je publiek vast te houden, maar kunnen jou ook helpen bij het structureren van je verhaal.
Jouw verhaal kan nog zo goed zijn, als je het niet goed weet te vertellen komt je punt alsnog niet over. Daarom is het voor het geven van een professionele presentatie enorm belangrijk om je presentatievaardigheden te oefenen. Vaardigheden die je kunt oefenen zijn:
Presenteren is écht een vaardigheid die de nodige ervaring vereist. Hoe vaker je het doet, hoe natuurlijker het zal gaan. Door heel veel met bovenstaande vaardigheden te oefenen, zul je merken dat je er beter in wordt. Vraag ook zeker feedback, bijvoorbeeld aan collega’s, om jouw presentatievaardigheden te verbeteren.
Het begin en het einde van een presentatie zijn enorm belangrijk. Aan het begin van de presentatie wil je meteen de aandacht van jouw publiek grijpen. Als ze hier al afhaken, ga je immers niets bereiken. Een sterk begin van je presentatie is daarom belangrijk. Kies je voor de storytelling strategie? Dan kun je jouw presentatie beginnen met een interessante anekdote of verhaal. Let erop dat je hier later in de presentatie op terug kunt grijpen en dat het echt in verbinding staat met de kern van jouw presentatie.
Wil je niet beginnen met een verhaal? Dan zijn er nog genoeg andere manieren om een presentatie te beginnen. Het stellen van een (retorische) vraag aan je publiek kan ook goed werken. Je zet jouw publiek hiermee aan het denken, waardoor ze meteen geactiveerd worden. De aandacht trekken met een interessante quote, een boeiende foto of een schokkende statistiek werkt ook allemaal goed. Het belangrijkste is dat je de aandacht van je publiek snel weet te grijpen.
Het begin van je presentatie is enorm belangrijk, maar een goed einde van je presentatie is ook zeker belangrijk. Mensen vinden het prettig als het duidelijk is dat de presentatie ten einde is. Je kunt ervoor kiezen om letterlijk het einde van je presentatie aan te kondigen, maar er zijn ook effectieve andere manieren om dit te doen.
Een goede manier om jouw presentatie te beëindigen, is door te verwijzen naar iets wat je tijdens de opening hebt gezegd. Zo maak je de cirkel van jouw presentatie rond. Dat vinden mensen vaak erg prettig.
Heb jij tijdens je opening niets gezegd waar je aan het einde op kunt terugkomen? Dan kun je er ook voor kiezen om aan het eind van je presentatie een korte samenvatting te geven van jouw belangrijkste kernpunten. Focus je hier echt op de hoofdlijnen. Details en specifieke voorbeelden kun je hier beter uitlaten. Breng ook geen nieuwe informatie meer in tijdens deze conclusie.
Nog een andere strategie die je kunt toepassen aan het einde van je presentatie is het stellen van vraag. Dit kan een retorische vraag zijn, waarmee je jouw publiek aan het denken zet, maar het kan ook een open vraag zijn waar jij zelf het antwoord ook misschien niet op weet. Of stel een vraag die je op een ander moment of via een ander medium kunt beantwoorden. Zo houd je jouw publiek nieuwsgierig naar jouw volgende stap.
Goed en professioneel kunnen presenteren is absoluut een waardevolle vaardigheid. Wat je ook probeert te verkopen of welke informatie je ook over wilt brengen, met goede presentatievaardigheden lukt dit veel beter. Investeer daarom in jouw presentatievaardigheden, zodat ook jij jouw doelen in presentaties beter kunt behalen.
Professioneel presenteren is het overbrengen van een boodschap op een effectieve en overtuigende manier aan je publiek. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe je het zegt en hoe je jezelf presenteert. Het doel is om je publiek te boeien, te inspireren en te informeren.
Er zijn verschillende soorten presentaties, zoals:
Een goede presentatie geef je door: