De waarheid over opleidingsniveaus in de arbeidsmarkt

Er wordt vaak gedacht dat het volgen van specifieke opleidingen de sleutel is tot succes in een carrière. Maar laten we eerlijk zijn: het belang van opleidingsniveaus wordt soms overschat. Bij Sales Improvement People begrijpen we dat er meer is dan alleen diploma's.

Hoe komt het nou dat het belang van afgeronde opleidingen wordt overschat? De snel veranderende aard van de arbeidsmarkt speelt hierin een grote rol. Technologische vooruitgang en industriële veranderingen vereisen voortdurende aanpassing en flexibiliteit van werknemers. Dit betekent dat de vaardigheden die tijdens een specifieke opleiding worden geleerd, mogelijk snel verouderen of niet meer relevant zijn in een snel evoluerende industrie.

Veel opleidingen benadrukken de theoretische kennis en academische vaardigheden, maar besteden onvoldoende aandacht aan de praktische kant. Vaardigheden zoals communicatie, teamwork, probleemoplossend vermogen en leiderschap zijn geen onderwerpen die op een HBO-opleiding behandeld worden. Deze zogenaamde 'zachte vaardigheden' zijn vaak net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan de technische kennis die tijdens een opleiding wordt opgedaan.

Een ander aspect dat bijdraagt aan het overschatten van het belang van afgeronde opleidingen is het fenomeen van 'overkwalificatie'. Werkgevers kunnen terughoudend zijn om kandidaten aan te nemen die een opleiding hebben gevolgd die als 'te gespecialiseerd' wordt beschouwd voor de functie waarvoor ze solliciteren.

In plaats van uitsluitend te kijken naar de afgeronde opleiding van een kandidaat, kunnen werkgevers zich richten op de specifieke vaardigheden, competenties en ervaring die relevant zijn voor de functie. Daarnaast bevordert een interne Academy (trainingen, workshops, kennissessies, mentorprogramma's en online cursussen) het levenslang leren en professionele ontwikkeling bij werknemers.

Openstaan voor kandidaten met diverse achtergronden, opleiding- en ervaringsniveaus is daarnaast ook een cruciale factor. Door te selecteren op een combinatie van de technische vaardigheden als 'zachte' vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken, kunnen werkgevers beter inspelen op de behoeften van een snel veranderende arbeidsmarkt en talent aantrekken dat waarde toevoegt aan hun organisatie.

Bij Sales Improvement People helpen we opdrachtgevers om de competenties en persoonlijkheid van kandidaten te meten. Tezamen met opleiding en ervaring van een kandidaat geeft dat een vertrouwd beeld over de geschiktheid van een potentiële nieuwe medewerker.

Medewerkers boeien, binden en laten groeien

‘Next level’ gaan in employee development?

Neem contact op
Sales Improvement Group