In de competitieve wereld van werving en selectie is er één factor die steeds meer erkenning krijgt: Emotionele Intelligentie (EQ). Terwijl technische vaardigheden en academische prestaties vaak op de voorgrond staan, groeit het besef dat EQ een cruciale rol speelt in het succes van een werknemer en een organisatie. Maar waarom wordt EQ zo waardevol geacht en hoe komt het dat het vaak over het hoofd wordt gezien?
EQ is het vermogen om emoties te begrijpen, te beheren en effectief te gebruiken in interpersoonlijke interacties. Het omvat sociale vaardigheden, empathie, zelfbewustzijn, zelfregulering en motivatie. In een tijd waarin teamwork, communicatie en veerkracht essentieel zijn, worden deze vaardigheden steeds waardevoller op de arbeidsmarkt.
Vanwege een focus op de harde vaardigheden en meetbare criteria wordt het belang van EQ vaak onderschat. CV's worden te vaak beoordeeld op basis van opleidingen, werkervaring en technische bekwaamheden. Dit kan leiden tot het aannemen van kandidaten die misschien uitblinken op papier, maar moeite hebben om effectief te communiceren, conflicten op te lossen of zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.
Een ander aspect dat bijdraagt aan de onderschatting van EQ is het gebrek aan kwantificeerbare metingen. In tegenstelling tot technische vaardigheden, die vaak kunnen worden getest of gevalideerd door middel van certificeringen of examens, is emotionele intelligentie subjectiever van aard.
Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers met een hoog EQ vaak succesvoller zijn in hun functies. Ze blinken uit in het opbouwen van relaties, onderhandelen, samenwerken en leidinggeven, waardoor ze bijdragen aan een positieve werkomgeving en de algehele productiviteit van het team verhogen.
Om het belang van EQ te integreren in het wervingsproces, kunnen werkgevers verschillende strategieën overwegen. Van het opnemen van EQ-beoordelingen in de selectieprocedure tot het implementeren van trainingen die gericht zijn op het verbeteren van EQ-vaardigheden. Door Emotionele Intelligentie te benadrukken in de bedrijfscultuur en prestatiebeoordelingen, kunnen organisaties een omgeving creëren waarin EQ wordt gewaardeerd en beloond.
Het moge duidelijk zijn dat Sales Improvement People het belang van EQ in de huidige arbeidsmarkt als zeer waardevol ziet. Door Emotionele Intelligentie te erkennen en te onderhouden, presteren onze opdrachtgevers beter, is de medewerkersbetrokkenheid verhoogd en de loyaliteit en binding tussen werkgever en werknemer groter.
Naast criteria zoals werkervaring, opleiding en andere selectiecriteria nemen wij in ons Werving & Selectieproces toetsen we ook de Emotionele Intelligentie van de kandidaat.
‘Next level’ gaan in employee development?
Neem contact op