Mismatch; gemiddeld 2,5 keer het jaarsalaris

Het vinden van de perfecte match voor een vacature is van onschatbare waarde voor het succes van jouw organisatie. Echter, wanneer een werknemer niet optimaal past binnen de organisatie, kunnen de kosten aanzienlijk zijn. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat de kosten van een mismatch gemiddeld 2,5 keer het jaarsalaris bedragen.

Deze kosten kunnen verschillende aspecten omvatten en hebben aanzienlijke gevolgen voor zowel de werknemer als de werkgever. En dat gaat verder dan alleen financiële implicaties.

Wat hebben we het dan precies over?

  • De initiële investering in het werven en selecteren van een kandidaat, inclusief advertenties, vacatureplaatsingen en kostbare uren die de afdeling HR besteed aan CV-beoordelingen en sollicitatiegesprekken.
  • Extra inzet van tijd en middelen voor training, coaching en mentoring en de tijd en moeite van managers en collega/s die betrokken zijn bij de inwerkperiode om een werknemer beter te laten passen bij de functie en de organisatiecultuur.
  • Verminderde productiviteit en efficiëntie bij de werknemer en het team als geheel. Een medewerker die niet 100% op zijn/haar plek zit werkt fouten in de hand, zorgt voor vertragingen en een algeheel gebrek aan efficiëntie. Met alle mogelijke gevolgen voor de bedrijfsresultaten en concurrentiepositie.
  • Een impact op de moraal en betrokkenheid van het team. Dat kan leiden tot een negatieve spiraal. Wanneer een werknemer zich niet op zijn plaats voelt of niet goed presteert, werkt dit frustratie en demotivatie bij de betreffende werknemer en teamleden in de hand en dat leidt per definitie tot verminderde tevredenheid en lagere prestaties op de werkvloer.
  • Verloop van personeel. Alle bovenstaande elementen zorgen in het slechtste geval voor verloop van overig personeel. Met alle kosten van dien voor werving en selectie van nieuwe kandidaten, inwerkkosten en verlies van productiviteit tijdens de overgangsperiode.

Hoe kunnen we deze kosten minimaliseren? Om de kosten van een mismatch te minimaliseren, is het van cruciaal belang voor werkgevers om zorgvuldig te werven en te selecteren, en ervoor te zorgen dat kandidaten goed passen bij zowel de functie als de organisatiecultuur. Dit kan onder andere worden bereikt door een geavanceerde search buiten de gebaande paden, gestructureerde interviews en een grondige evaluatie van de vaardigheden, ervaring en motivatie van kandidaten. Aangevuld met uitgebreide assessments en een goed onboarding proces. En deze beschrijving hebben we bij Sales Improvement People tot een kunst verheven.

Investeer in een effectief wervings- en selectieproces met ons professionele team en minimaliseer niet alleen de kosten van een mismatch, maar vergroot ook het succes en de veerkracht van jouw team.

Medewerkers boeien, binden en laten groeien

‘Next level’ gaan in employee development?

Neem contact op
Sales Improvement Group