Hoe stuur je Babyboomers en de Generaties X, Y en Z aan?
De bevolkingssamenstelling verandert. Nieuwe generaties betreden de werkvloer. Voor het eerst werken we in veel bedrijven met maar liefst 4 generaties tegelijk in sales. Babyboomers, Generatie X, Y en Z zijn ieder opgegroeid in een totaal andere tijdsgeest en met andere waarden en realiteitszin. In je salesteam komen ze allemaal samen. Hoe stuur je ze aan en wat kan je van iedere generatie verwachten?
Door de generaties heen verschuiven de behoeftes qua werk. We noemen een paar voorbeelden: Babyboomers en Generatie X zijn bereid om te reizen voor het werk (forenzen, naar afspraken gaan), en hechten waarde aan een eigen bureau. Generatie Z daarentegen woont het liefst op fietsafstand van het werk en wil niet vastzitten aan een bureau. Zij zoeken een inspirerende en open plek om te werken en willen vanaf daar toegang hebben tot alle data die zij nodig hebben voor hun job. Waar Babyboomers waarde hechten aan werktijden tussen 8.30 uur en 17.00 uur, willen de nieuwe generaties flexibeler zijn. Output is belangrijker voor jongeren dan opgehokt te zitten tussen bepaalde tijden van de dag. Generatie Y en Z doen niet aan verplichtingen (werken omdat de baas het zegt) en hechten niet aan hiërarchie en titels, maar des te meer aan gedeelde verlangens, verbondenheid samen presteren.
Met het risico te generaliseren zetten we een aantal kenmerken per generatie op een rijtje:
Iedere generatie heeft eigen kenmerken, behoeftes en belemmeringen. De kracht zit in de combinatie van generaties in een team, zodat je ieders sterke punten kan benutten. Stimuleer dus actief de kennisuitwisseling tussen verschillende generaties. Dat kan ‘on the job’ en in wederzijdse coaching-trajecten.
Hoewel Generatie Z instroomt zoeken veel salesmanagers op dit moment nog handvatten voor het aansturen van Generatie Z, de millennials. Enkele tips:
1. Richt je op maatschappelijke relevantie. Millennials hechten waarde aan een werkgever waar ze hun ei kwijt kunnen, waar ze er als mens toe doen. Wat je bedrijf doet, wat zijn maatschappelijke bijdrage is en welke kansen millennials krijgen, zijn belangrijke overwegingen. Speel daarop in.
2. Betrek ze in de besluitvorming. Millennials zijn gewend om betrokken te worden bij besluiten. In hun gezin kwamen veel beslissingen democratisch tot stand. Op de middelbare school moesten ze hun docenten beoordelen en op de basisschool mochten ze al meepraten over de schoolpleinregels. Deze inspraak verwachten ze ook van jou als salesmanager of directeur.
3. Koester de digitale vaardigheden. Als er één ding is waarin Generatie Z van alle eerdere generaties afwijkt, is dit het gebruik van digitale media. Er wordt meer en sneller gecommuniceerd dan ooit tevoren. Als salesmanager heb je er soms geen flauw idee hebben wat millennials online doen. Laat dat los en profiteer van hun vaardigheden. Ze willen niets liever dan hun vaardigheden voor jou inzetten. Niet alleen is deze generatie handig met de smartphone, ze staan er ook met veel mensen mee in contact. Bij vragen of problemen zijn ze gewend om hun netwerk in te schakelen. Maak daar gebruik van.
Sales Improvement Group helpt bedrijven het resultaat te verbeteren door salesorganisaties te optimaliseren en mensen te trainen. We stemmen de optimalisaties en trainingen af op jouw organisatie en salesteam. Dus ook op de generaties in het team.
Onze ervaringen delen we via blogs en whitepapers. Wil je meer handvatten om je voor te bereiden op de toekomst van sales? Lees dan het whitepaper ‘Trends & Modern selling’
Ja, ik wil meer weten over hoe Sales Improvement Group mij kan helpen het verkoopresultaat van mijn organisatie te verbeteren.