header Hoe je met een interne Academy op ieder moment de juiste competenties kan ontwikkelen

Hoe je met een interne Academy op ieder moment de juiste competenties kan ontwikkelen

De Concurrentie Voorblijven met een Interne Academy

Op ieder moment met de juiste leermethodes de juiste competenties kunnen ontwikkelen

In de snel veranderende zakelijke wereld van vandaag de dag worden competenties, ontwikkelingsfasen en persoonlijke leervoorkeuren van medewerkers steeds diverser. Om hierop in te spelen, kiezen veel bedrijven voor een interne Academy. Een interne Academy is een geïntegreerd systeem dat medewerkers helpt zich voortdurend te ontwikkelen via een mix van fysieke en online opleidingen en trainingen, zowel intern als extern.

De interne Academy als trend?

Steeds meer bedrijven kiezen voor een interne Academy. Zij ervaren de volgende voordelen in de praktijk:

  • Kennisoverdracht: Het stelt medewerkers in staat om hun kennis over te dragen aan nieuwkomers, waardoor waardevolle bedrijfsinformatie behouden blijft, zelfs bij snel personeelsverloop.
  • Aantrekkelijk werkgeverschap: Een interne Academy toont dat de ontwikkeling van personeel een prioriteit is, waardoor het bedrijf aantrekkelijker wordt voor potentiële werknemers en zij-instromers.
  • Efficiënt inwerken: Het legt het volledige inwerkprogramma vast, waardoor de onboarding van nieuwe medewerkers veel efficiënter wordt.
  • Snel aanpassen: In een tijd van snelle veranderingen, zoals digitalisering en nieuwe wet- en regelgeving, kan een interne Academy medewerkers snel bijscholen.

Online-only Academy?

Sommige bedrijven kiezen voor een volledige online Academy, waarin content zoals podcasts, video's en VR-materiaal wordt aangeboden. De voordelen van een online Academy zijn:

  • Tijdbesparing: De leercontent hoeft slechts één keer te worden gemaakt en kan daarna onbeperkt worden gebruikt. Medewerkers hoeven niet naar een fysieke locatie te reizen voor training.
  • Makkelijk aan te passen: Content kan snel en eenvoudig worden aangepast, waardoor deze relevant blijft en medewerkers betrokken blijven.
  • Flexibiliteit: Medewerkers kunnen leren op hun eigen plaats en tempo, wat flexibiliteit en gemak biedt.
  • Individueel tempo: Medewerkers kunnen hun eigen leerpad bepalen, terwijl managers de voortgang gemakkelijk kunnen volgen.
  • Interactief en boeiend: Online academies bieden diverse leervormen en -methoden, waaronder video's, audio, infographics en meer, waardoor leren interactiever wordt.
  • Online Communities: Online communities rondom vakgebieden worden steeds populairder, wat belangrijk is voor medewerkers die steeds vaker vanuit huis werken.

Binnen online academies zijn nieuwe leertrends waarneembaar, zoals nano-learning, audio-first benaderingen en cohort-gebaseerd leren.

De kracht van een hybride Academy

Hoewel veel online kan, blijft persoonlijk contact en coaching belangrijk. Een ideale interne Academy is dan ook hybride, waarbij online leren wordt gecombineerd met groepstrainingen en persoonlijke coaching.

Online gebruik je voor een individuele gepersonaliseerde aanpak en de 24/7 beschikbaarheid.

Groepstrainingen zet je in voor cohesie, teambuilding en het ontwikkelen van nieuwe standaarden.

1 op 1 coaching zet je in voor persoonlijke ontwikkeling.

Hoe zet je een Academy op?

Het opzetten van een academie dient stap voor stap te gebeuren:

  • Begin met het definiëren van een employee development strategie en het identificeren van benodigde competenties.
  • Betrek de juiste mensen: HR, managers en ervaren medewerkers, als ook externe coaches en opleiders. Iedereen kan in co-creatie bijdragen aan de waarde van de interne Academy.
  • Kies een learning managementsysteem (LMS): waarin de voortgang automatisch wordt bijgehouden en de content op maat wordt aangeboden aan de juiste medewerkers.
  • Ontwikkel of koop leercontent: Hiermee bouw je de Academy stukje voor stukje uit: elke tutorial, lesmodule, coachingstraject of toets is een losse bouwsteen. Je kan dus klein beginnen.

Ontwikkel een leercultuur

Het opzetten van de leeromgeving is op zichzelf al een waardevol leerproces, waarin veel interne dynamiek naar boven komt. Openheid en betrokkenheid zijn de sleutels tot succes. Moedig medewerkers aan om feedback te geven en bouw aan een leercultuur die zich blijft aanpassen aan de behoeften van medewerkers en de organisatie.

Communicatie rondom de Academy is cruciaal en niet alleen bij de introductie. De Academy moet top-of-mind zijn in een bedrijf dat competentieontwikkeling hoog in het vaandel heeft. Blijf dus communiceren en betrek medewerkers bij het verbeteren van de leerervaring.

Wat levert het competentieontwikkeling op?

Een interne Academy kan de kennis en competenties van medewerkers versterken, de efficiëntie en productiviteit vergroten, en zo bijdragen aan betere organisatieresultaten. Wie wil dat nou niet?

Maar: een interne Academy is vooral een tactisch antwoord op een strategische keuze die eraan voorafgaat. Voordat je aan een Academy begint, moet je bepalen wat je bedrijf nu en straks is, welke competenties daarbij horen en welke dan nog ontwikkeld moeten worden.

Strategische employee development en een visie op competentieontwikkeling zijn dus belangrijke voorwaardes. Wat dat precies is en hoe je daarmee aan de slag kan lees je in het whitepaper: "Creëer voorspelbaar succes met de juiste mensen en de juiste competenties".