header Gericht competenties ontwikkelen

Het geheim van doelgerichte competentieontwikkeling

Precies weten welke competenties bij wie, waarom en hoe te ontwikkelen

Is jouw organisatie momenteel belemmerd door een gebrek aan specifieke kennis of vaardigheden? Of ontbreekt het je aan inzicht in de competenties die morgen nodig zijn? Misschien vraag je je zelfs af wat competenties precies zijn. Het is hoog tijd om deze uitdagingen aan te pakken. De bedrijven die de winnaars van morgen willen zijn, moeten in staat zijn om nieuwe competenties op tijd en op de juiste manier te ontwikkelen.

Wat zijn competenties?

Competenties zijn de bouwstenen van het succes van jouw organisatie. Ze vertegenwoordigen de perfecte mix van kennis, vaardigheden en houding die leiden tot succesvol gedrag. Kennis omvat alles wat je moet weten, zoals markttrends, klantbehoeften of productinformatie. Vaardigheden omvatten de expertise die je dient te beheersen, zoals gespreksvaardigheden of het opstellen van effectieve plannen. Persoonlijkheid speelt ook een rol, met eigenschappen zoals extraversie, sociaal vermogen en de bereidheid om contact te maken met anderen.

Belangrijke competenties in een veranderende wereld

Het belang van competenties staat niet vast; wat vroeger waardevol was, kan morgen achterhaald zijn. Nieuwe en cruciale competenties, zoals "multidisciplinair samenwerken" en "leidinggeven aan AI," kunnen nu al relevant zijn voor jouw organisatie. De vraag is: hebben jouw medewerkers deze competenties al onder de knie? Heb je een plan om ze te ontwikkelen, of overweeg je nieuwe talenten aan te trekken? Er zijn meerdere wegen naar succes, maar welke is de juiste voor jouw organisatie?

Doelgerichte competentieontwikkeling: de weg naar succes

Het goede nieuws is dat je competenties effectief kunt ontwikkelen en meten. Er bestaan heldere methodes voor het analyseren, plannen en evalueren van competenties. Denk bijvoorbeeld aan de SPACE® Competentie Analyse van Sales Improvement Group, waarmee je medewerkers kunt testen op 61 verschillende competenties. Het SPACE Concept® omvat vijf essentiële fasen: Analyse, Plan van Aanpak, Acties, Coaching en Evaluatie. Deze krachtige methode biedt HR, managers en medewerkers inzicht in de huidige competentieniveaus en de stappen die nodig zijn voor succesvolle ontwikkeling.

Stap voor stap groeien

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers kwalitatief en meetbaar groeien? Volg deze stappen:

  1. Identificeer de kerncompetenties die nodig zijn voor succes in specifieke functies binnen jouw organisatie.
  2. Meet de huidige competenties, bijvoorbeeld door middel van online competentietests, praktijkobservaties, zelfevaluaties en prestatiebeoordelingen.
  3. Identificeer ontwikkelingsbehoeften op basis van de testresultaten en beoordelingen, rekening houdend met de strategische doelen van het bedrijf en de medewerker.
  4. Werk individuele ontwikkelingsplannen uit op basis van de geïdentificeerde behoeften. Deze plannen kunnen coaching, mentorschap, zelfstudie, training en andere ontwikkelingsactiviteiten omvatten.
  5. Organiseer trainingen, workshops, coaching en andere ontwikkelingsactiviteiten om medewerkers te helpen hun competenties te ontwikkelen.
  6. Ondersteun en monitor de ontwikkeling en visualiseer deze in persoonlijke ontwikkelingsplannen.

Competentieontwikkeling door de hele employee journey

Weet welke competenties je moet ontwikkelen en bepaal in welke fases van de "employee journey" je ze moet aanpakken. Of het nu gaat om werving, onboarding, ontwikkeling of zelfs offboarding, helderheid over de benodigde competenties maakt je aantrekkelijk als werkgever en zorgt ervoor dat medewerkers effectiever bijdragen aan jouw strategische doelen.

Employee jourey

Wat levert competentieontwikkeling op?

Wanneer jouw medewerkers de juiste competenties bezitten die aansluiten bij jouw huidige en toekomstige strategische doelstellingen, zal dit zich vertalen in meetbaar succes. Je organisatie is dan optimaal uitgerust om de juiste beslissingen te nemen, op het juiste moment en op de meest effectieve manier. Dit leidt tot tevredenheid onder medewerkers, concurrentievoordeel en uiteindelijk tot winst. Ontdek inspirerende cases en handige checklists in ons whitepaper: "Creëer voorspelbaar succes met de juiste mensen en de juiste competenties".